Τηλεδιασκέψεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, κατά τη συμμετοχή του σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις εκπροσώπων της αγοράς με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά μετέφερε το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλυσε τα ήδη οξύτατα προβλήματα επιβίωσης και την αδυναμία ανταπόκρισης των εμπορικών επιχειρήσεων στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, που θα διογκωθούν και θα επιταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω οριστικής απώλειας του εορταστικού τζίρου, από την απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown.

Σε συνέχεια του Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας και Προτάσεων που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, ο Πρόεδρος υπογράμμισε  ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον «με την πλάτη στον τοίχο», παρότι τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπως έχουν αναγνωρίσει όλοι. Κι ενώ αντιμετωπίζουν πλέον άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, υποχρεώνονται ταυτόχρονα να αντιπαλεύουν τις συνθήκες και τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, που δημιουργούν οι αμφιλεγόμενες και αδοκίμαστες μέθοδοι τύπου “clickaway”, για τις οποίες η ΕΣΕΕ έγκαιρα προειδοποίησε. Το clickaway θα κάνει τη ζωή δύσκολη πολλών καταναλωτών και των λίγων εμπόρων – εκτός των μεγάλων πολυκαταστημάτων – που θα την επιλέξουν, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο ταμείο των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά ενώ άλλες δραστηριότητες επιτρέπονται, παρά το γεγονός ότι προκαλούν κινητικότητα και έχουν άμεση επαφή με τον πελάτη. Χρειάζεται δικαιοσύνη, ισονομία και κοινή λογική στη λήψη των περιοριστικών μέτρων.Η ΕΣΕΕ θέτει το ερώτημα: Δεν θα μπορούσαν αντίστοιχα να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο τα μικρά και ασφαλή καταστήματα λιανικής;

Απαιτούμε άμεσα ένα πακέτο γενναίων αντισταθμιστικών μέτρων, που αν μη τιάλλο θα αποτρέψει τα λουκέτα και τις απολύσεις τους αμέσως επόμενους μήνες.