Οι θέσεις του εμπορικού κόσμου στη τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη

Γ.Καρανίκας: «Επιδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ήταν η πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» με τον Υπουργό, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και ειδικά στους πληττόμενους κλάδους, καθώς και οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εργασιακά, την κατάρτιση και την επικουρική ασφάλιση.

Ο κ. Καρανίκας εστίασε στην ανάγκη το Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ να επικεντρωθούν άμεσα με στοχευμένες δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα στην προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2021. Όπως εξήγησε, το εμπόριο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία, με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αναμενόμενη λήξη των προγραμμάτων αναστολής εργασίας και η συσσώρευση τεράστιου όγκου ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων,υποθηκεύουν άμεσα την ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ως εκ τούτου, μοναδική λύση και πρόταση της ΕΣΕΕ αποτελεί να θεσπίσει η Πολιτεία σοβαρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πεδίο των εργασιακών θεμάτων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέκαθεν υποστηρίζει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση στη διαδικασία διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε όμως πως, λόγω και της πανδημίας, η διασφάλιση και διεύρυνση του κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, ως το κατεξοχήν μέσο προστασίας της κοινωνικής συνοχής.Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στα ζητήματα της κατάρτισης ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι η «επόμενη μέρα» της πανδημίας, απαιτεί αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, γι αυτό και είναι απαραίτητη η θεσμική ενίσχυση των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών τους ινστιτούτων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε μάλιστα πως το ΚΑΕΛΕ, που είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της ΕΣΕΕ, διαθέτει αποδεδειγμένα υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε έργα ψηφιακής κατάρτισης εργαζομένων, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Καρανίκα, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, η Διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου, ο Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΕΕ κ. Αντώνης Μέγγουλης και ο Διευθυντής του ΚΑΕΛΕ – ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Πρίφτης. Από πλευράς Υπουργείου, εκτός του κ. Χατζηδάκη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Παναγιώτης Δουφεξής.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας ανέφερε σχετικά:

«Ακούσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να μας εξηγεί το περιεχόμενο των τριών σημαντικών επικείμενων νομοθετικών παρεμβάσεων του που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα, στην κατάρτιση και στην θέσπιση της νέας επικουρικής σύνταξης. Η ΕΣΕΕ θα συμμετάσχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για όλα τα θέματα. Η στενή και ειλικρινής συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπρόσωπους της αγοράς, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό της διπλής κρίσης, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».