Ισότιμη και οριζόντια εφαρμογή των ευεργετικών μέτρων σε όλες τις επιχειρήσεις / Επιστολή ΕΣΕΕ στους Υπ. Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας

Προς
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη
– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
Ενταύθα

Κοιν.:
– Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθάναση
– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
– Υφυπουργό Οικονομιών κ Θεόδωρο Σκυλακάκη

ΘΕΜΑ: ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την έγκαιρη παρέμβαση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η μάχη, ουσιαστική και επικοινωνιακή, στον τομέα της προστασίας του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, φαίνεται να κερδίζεται.

Εκεί ωστόσο που χρειάζεται να βρεθεί ένας συγκεκριμένος –και περισσότερο αποτελεσματικός- ρυθμός, είναι στα μέτρα που λαμβάνονται για την διάσωση της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή αν εξαιρέσουμε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α., όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας πλήττονται βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος όλων μας και κυρίως της Κυβέρνησης, πρέπει να είναι να μην υπάρξουν αδικίες, ώστε να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους την επόμενη ημέρα της κρίσης. Υπάρχουν λοιπόν επιχειρήσεις που τους έχει επιβληθεί κλείσιμο (με Υπουργική Απόφαση) αλλά είναι έξω από τους πληττόμενους ΚΑΔ –και από τα ευεργετικά  μέτρα (με άλλη Υπουργική Απόφαση).

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με δευτερεύοντες ΚΑΔ αλλά δεν μπορούν να ωφεληθούν από την μείωση του ενοικίου, είτε διότι, βάσει ΚΑΔ, ανήκουν σε αυτές που πλήττονται και όχι σε αυτές που κλείνουν, είτε διότι έχουν την ατυχία να λειτουργούν με σιωπηρή αναμίσθωση μετά την λήξη του συμβολαίου.

Υπάρχουν τέλος επιχειρήσεις που δεν ξέρουν αν, με τους πολλούς ΚΑΔ, που έχουν, είναι μέσα ή έξω από τα μέτρα, όπως υπάρχουν και επιχειρήσεις, που ενώ υποτίθεται ότι λειτουργούν, στην ουσία έχει «σπάσει» το πελατολόγιό τους (καθαριστήρια, κάβες κλπ.).

Θέλουμε να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τους πρωτεύοντες, δευτερεύοντες, τριτεύοντες ΚΑΔ ή με τους ΚΑΔ που πλήττονται και δεν πλήττονται. Η ορατή ετυμηγορία της κοινωνίας και της αγοράς είναι ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι υπόλοιποι πλήττονται! Για το λόγο αυτό και ενόψει των νέων μέτρων που θα εξαγγελθούν αύριο, προτείνουμε, πέραν των κλάδων που αποδεδειγμένα παραμένουν λειτουργικοί, όσοι πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος να συμμετάσχουν ισότιμα και οριζόντια στα μέτρα υποστήριξης της Κυβέρνησης. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνάδελφοί μας που είναι συνδεδεμένοι με εταιρείες.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπερασπίστηκε από την αρχή τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ακούγοντας όμως κάθε μέρα τα προβλήματα και τις αγωνίες των εμπόρων απ’ όλη τη χώρα και προτείνοντας συνεχώς γόνιμες και εποικοδομητικές λύσεις, τις οποίες τα συναρμόδια Υπουργεία αργά ή γρήγορα έκαναν δεκτές.

Ελπίζουμε το ίδιο να γίνει και τώρα, για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να διαφυλαχθούν οι εύθραυστες –λόγω της δεκαετούς ύφεσης- ισορροπίες της αγοράς και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο.