Η κατάσταση της αγοράς στη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα

Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο για τις επιπτώσεις της πανδημίας 

Γ. Καρανίκας : «Χρειάζονται άμεσα νέα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Εμπορίου για να αμβλυνθούν οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας»

Τον έντονο προβληματισμό του εμπορικού κόσμου για τη σημερινή εικόνα και τις προοπτικές της αγοράς εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα στον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα κατά τη συνάντησή τους σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των πολιτικών κομμάτων για τα απολύτως αναγκαία μέτρα που προτείνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως, ένα μήνα μετά την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς και 15 ημέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης, η κίνηση στις εμπορικές αγορές παραμένει υποτονική, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι όχι μόνο στο ύψος των αγορών τους αλλά και στο χρόνο που διαθέτουν για αυτές εντός του εμπορικού καταστήματος. Υπογράμμισε δε πως, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η συρρίκνωση του εισοδήματος έχει εξασθενήσει την αγοραστική δύναμη χιλιάδων νοικοκυριών. Παράλληλα, η σημαντική μείωση των τουριστικών αφίξεων δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ιδιοκτήτες πολλών εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, των οποίων ο τζίρος εξαρτάται αποκλειστικά από τις αγορές που πραγματοποιούν οι τουρίστες.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΕΕ ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα κυρίαρχα αιτήματα του εμπορικού κόσμου:

  • Ένταξη των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό στη ΄β φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
  • Επιδότηση όλων των εμπορικών μισθώσεων από την Πολιτεία σε ποσοστό 40% έως τις 31 /12 /2020.
  • Παράταση κατά 75 ημέρες της εμφάνισης, πληρωμής και σφράγισης των επιταγών.
  • Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  • Πλήρης αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Θεσμοθέτηση των μικροπιστώσεων για ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Ειδική υποστήριξη όλων των επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών με μέτρα αντίστοιχα με των επιχειρήσεων διαμονής.
  • Επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των μικρομεσαίων εμπόρων, των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολουμένων που πλήττονται και από τη νέα οικονομική κρίση, ύστερα μάλιστα από μία σκληρή πολυετή λιτότητα.  Σημείωσε μάλιστα πως το ΚΚΕ, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις του στη Βουλή, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:

«Συμπληρώσαμε ένα μήνα επαναλειτουργίας των εμπορικών αγορών, ο οποίος μας έδειξε δυστυχώς πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μακρά και δύσκολη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Oι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, είτε γιατί το εισόδημά τους είναι λιγότερο, είτε γιατί φοβούνται καθώς η πανδημία δεν έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Εξηγήσαμε στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα πως αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά μέσα στο καλοκαίρι και προδιαγράφει ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα των τουριστικών περιοχών, στις οποίες η μηδαμινή ροή ξένων επισκεπτών είναι αδύνατον να αντισταθμισθεί από τις σημαντικά μειωμένες αφίξεις Ελλήνων τουριστών, παρά την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας. Αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των τραπεζών είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο που στην πράξη αποκλείουν από τη χρηματοδότηση τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους που την έχουν πραγματική ανάγκη. Υπό αυτές τις συνθήκες τονίσαμε πως καθίσταται επιτακτική η ικανοποίηση των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου, πρώτα και κύρια με την άρση των αδικιών στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, και αμέσως μετά με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεων μας για τη θέσπιση των μικροπιστώσεων, την επιδότηση των εμπορικών μισθώσεων, την παράταση στις επιταγές, καθώς και όλων των υπόλοιπων μέτρων που προτείνει η ΕΣΕΕ, φορολογικής ελάφρυνσης και ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ. ».