Ένταξη των αυτοαπασχολουμένων στην ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής / Επιστολή ΕΣΕΕ στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Προς

– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Ενταύθα

Κοιν.:
– Υφυπουργό Οικονομικών κ Θεόδωρο Σκυλακάκη
– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Κύριε Υπουργέ,
Μόλις αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Α1076/2-4-2020 περί της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο εμπορικός κόσμος της χώρας βρέθηκε μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι, εκδήλωση ενδιαφέροντος για την λήψη της ενίσχυσης, μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού.

Όσες φορές και αν διαβάσουμε το συγκεκριμένο άρθρο, καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, είτε έχουν ατομική επιχείρηση, είτε έχουν εταιρική μορφή, εξαιρούνται της ενίσχυσης.

Δεδομένου δε ότι, οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας (με ποσοστό που αγγίζει το 20% επί του συνόλου της οικονομίας, δηλαδή μια στις πέντε επιχειρήσεις της χώρας), θεωρούμε καλόπιστα ότι η ουσιώδης αυτή παράλειψη μόνο σε αβλεψία μπορεί να αποδοθεί. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να διορθωθεί άμεσα η συγκεκριμένη κολοσσιαία παράλειψη.

Σε αντίθετη περίπτωση, η λειτουργία της ενίσχυσης θα αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματική και επουσιώδης, ενώ η αγορά θα αρχίσει να μετράει λουκέτα και απώλειες με ρυθμό κατά πολύ μεγαλύτερο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Καρανίκας               Νικόλαος Μπόνης