Ένταξη φυσικών προσώπων που μετέχουν σε ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ στα ευεργετικά μέτρα – Επιστολή ΕΣΕΕ στους συναρμόδιους Υπουργούς

Προς

– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη
– Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση

Ενταύθα Κοιν.:

– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
– Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθάναση

ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΕ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΕ ΣΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Κύριοι Υπουργοί,

Με τις διαρκείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά τις τελευταίες ημέρες, διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα λάβουν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και επίσης συμμετέχουν στο έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ.

Μάλιστα, σήμερα εξαγγείλατε ότι, το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζεται να επεκταθεί τον Απρίλιο, δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από την επιδημία.

Ωστόσο, θέλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας μία αδικία, η οποία πρέπει να διορθωθεί. Υπάρχουν χιλιάδες μικροί και μεσαίοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν την ατυχία να οργανώνουν την επιχείρησή τους με την νομική μορφή της προσωπικής εταιρείας και της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, ενώ έχουν πληγεί το ίδιο από την πρωτοφανή κρίση, αποκλείονται χωρίς πειστικό λόγο από τα ατομικά ευεργετικά μέτρα.

Συνακόλουθα, δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του βοηθήματος των 800 €, δεν αναστέλλονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές τους, δεν μετατίθενται για το μέλλον οι δόσεις των ρυθμίσεών τους προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο και δεν διευθετούνται οι οφειλές τους προς τις Τράπεζες (από δάνεια, ατομικές πιστωτικές κάρτες κλπ).

Οι εμπορικές αυτές επιχειρήσεις μόνο ολιγάριθμες δεν είναι, συνιστώντας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το 17,4% του συνολικού κλάδου του εμπορίου (11,3% Ομόρρυθμες Εταιρείες, 3,4% Ετερόρρυθμες Εταιρείες, 2,7% Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης).* (πίνακας)

Επειδή λοιπόν οι ως άνω εταιρείες και οι επιχειρηματίες που τις λειτουργούν, διατηρούν τον οικογενειακό και μικρομεσαίο χαρακτήρα τους και πλήττονται εξίσου με τις ατομικές επιχειρήσεις από την κρίση, είναι κοινωνικά δίκαιο να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να συμμετάσχουν και εκείνοι στο προστατευτικό πλέγμα που χτίζεται από την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επόμενες διευρύνσεις που αναμφίβολα θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στους δικαιούχους του βοηθήματος των 800 € και των ατομικών ευεργετικών μέτρων και τους εμπόρους/μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν συνδεδεμένες εταιρείες στο όνομά τους, με την μορφή των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και με ΚΑΔ των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία.

Η ιδιότητά τους και η εξατομίκευσή τους αποδεικνύονται εύκολα από την υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, ως μη μισθωτοί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έχοντας την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε το δίκαιο του αιτήματός μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.